Върховният касационен съд окончателно даде доживотна присъда на Любомир Димитров, известен

...
Върховният касационен съд окончателно даде доживотна присъда на Любомир Димитров, известен
Коментари Харесай

Доживотен затвор заради жертвите, които Цветанов изкопа с багер

Върховният касационен съд дефинитивно даде доживотна присъда на Любомир Димитров, прочут и като Любо Гребеца от Наглите. Той е приет за отговорен за  убийството на Юлиан Лефтеров-Кокошката и Иван Пайнавелов-Сапата, които бяха разстреляни през 2009 г. 

Телата на двамата убити бяха открити, откакто Гребеца беше арестуван за присъединяване в групата за отвличания " Наглите ", поради което той получи 10 година отнемане от независимост. След като труповете бяха открити, министър председателят Бойко Борисов съобщи, че " за първи път се пропукаха проведените незаконни групи и пропяха в арестите. Отиват и показват - в тая морава има мъртвец. Колегата Цветан Цветанов с екскаватор върви и копае трупове ".

На процедура в този момент Върховен касационен съд удостоверява доживотната присъда на Димитров, дадена му от Софийския апелативен съд. Самият наказан се е жалвал пред висшите съдии с аргумента, че състава на апелативния съд не бил неутрален. Върховен касационен съд одобряват жалбата за неоснователна и удостоверяват доживотния затвор. Определен е и специфичен режим на изтърпяване. Осъден е да заплати на двамата гражданските ищци и частни обвинители, конституирани по делото, сумата от по 150 000 лв. за всеки.

В решението на Върховен касационен съд се споделя: „ Посочените условия абсолютно характеризират отрицателно и личността на дееца, обрисувана също от данните за предходните му осъждания и поредно подхванатите дейности, директно след действието за изкопаване на дупка и закопаване на натрупа в нея. Те, наред с подбудите на подсъдимия за осъществяване на закононарушението, са послужили като съображение за извода, че целите не могат да бъдат дейно реализирани с по-леко по тип наказване ". 

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

В претекстовете към присъдата правосъдният състав от САС посочва, че Гребеца е направил сделка с Пайнавелов и Лефтеров да инсценират отвличането на последния, с цел да изискат пари за освобождението му от неговия вуйчо. На 8 януари 2009 година мъжете пристъпили към осъществяване на проекта си, като късно вечерта Лефтеров позвънил по телефона на собствен родственик и му споделил, че е похитен, предизвестил го да не търси подпомагане от полицията и да чака последващо позвъняване. Тримата обаче се скарали поради камера, заснела режисираното похищение. Именно тогава Гребеца решил да умъртви Лефтеров и да зарови натрупа.

Подсъдимият Любомир Димитров направил второто ликвидиране поради парични отговорности. Той сключил спогодба с Иван Пайнавелов-Сапата да закупи от братовчед му автомобил БМВ Х5 на цена от 145 000 лева, които Гребеца да плаща на вноски от към 20 000 лева Димитров обаче спрял да заплаща за колата, а по-късно тя била оповестена за открадната. Заради това двамата мъже се скарали и Гребеца прострелял ортака си с револвер в главата. Трупът на убития бил заровен в местността Умни дол в региона на с. Железница.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР